Бали е топ дестинација со најмногу корални гребени

Бали е остров и провинција во Издонезија. Провинцијата е составена од Бали и неколку
помали соседни острови.
Вкупната попилација на островот е 4.225.000 жители.

Бали е остров и провинција на Индонезија.

Провинцијата го вклучува островот Бали и неколку помали соседни острови, особено Нуса
Пенида, Нуса Лембонган и Нуса Ценинан. Се наоѓа на најзападниот крај на Малите
Сундански Острови, со Јава на запад и Ломбок на исток. Нејзиниот главен град, Денпасар, се наоѓа во јужниот дел на островот.
Поголемиот дел од населението се хиндуисти во Индонезија. Односно  83,5% од населението на Бали се балинезански хиндуисти, 13,4% се муслимани, христијани се 2,5% и будисти се 0,5%.
Бали е популарна туристичка дестинација, која забележа значителен пораст на туристите од
1980-тите. Бизнисот поврзан со туризмот сочинува 80% од нејзината економија.

Познат е по својата високо развиена уметност, вклучувајќи традиционален и модерен танц, скулптура, сликарство, кожа, обработка на метал и музика. Индонезискиот меѓународен филмски фестивал се одржува секоја година во Бали. Во март 2017, TripAdvisor го избра  Бали како топ дестинација во светот по препорака на патниците.


Бали е дел од коралниот триаголник, областа со највисока биолошка разновидност на морски видови. Во ова подрачје, може да се најдат над 500 корални видови на гребени. За споредба, ова е околу 7 пати поголемо од целите Кариби.  Неодамна, Бали беше домаќин на АСЕАН Самит во 2011 година, 2013 АПЕК и Мис на Светот 2013. Бали е дом на системот за наводнување Субак, Светско наследство на УНЕСКО. Исто така е дом на обединета конфедерација на кралства од 10 традиционални кралски балиски куќи, каде што секоја куќа владее со одредена географска област. Конфедерацијата е наследник на Кралството Бали. Кралските куќи не се признаени од страна на влада на Индонезија; сепак, тие управуваат од нивното воспоставување претходно од страна на холандската колонизација.