Детоксикација и алкализација на телото

НАШЕТО ТЕЛО ИМА ПОТРЕБА ПОВРЕМЕНО ДА СЕ ДЕТОКСИЦИРА ВО ТЕКОТ НА ГОДИНАТА

ЦЕЛТА НА ДЕТОКСИКАЦИЈА Е ДА СЕ ИСФРЛАТ ТОКСИНИТЕ ОД ТЕЛОТО КОЈ СЕ СКЛАДИРААТ  ЗАЕДНО  СО ХРАНАТА КОЈА ЈА ВНЕСУВАМЕ СЕКОЈДНЕВНО

 • Несварена храна
 • Мртвите клетки од сопственото тело
 • Тешки метали
 • Пестициди
 • Конзерваси (вештачки засладувачи-адитиви)

Детоксикација и алкализација се тесно поврзани процеси тие се разликуваат еден од друг а воедно се надополнуваат.Нашето тело ја има таа природна интелегентна улога да  се прочистува од секојдневните отпадни материи кој се задржуваат во истото преку физиолошките процеси (бубрези,дебело црево,потење)   а самите ние треба да потпомогнеме да тој природен физиолошки процес да  го олесниме. Многумина се прашуваат што треба да јадеме,како треба да се храниме да го одржиме сопственото здравје или како да бидеме поздрави.

 • Секоја програма за прочистување започнува од дебелото црево
 • Темелот на многу здравствени заболувања е лошиот однос кон цревата.
 • За да уживаме во оптимално здравје треба да имаме пријателски бактерии во цревата тие бактерии ,,пријатели,, произведуваат есенцијални нутриенти за телото(витамин Б група,ензими итн)

Тие добри  бактерии (аеробни бактерии) растат во присуство на кислород

Ако нема доволно кислород во клетките,владеат лошите бактерии и предизвукуваат различни инфекции и болести со нивното размножување.

Првиот чекор за прочистување или детоксикација  воедно и водечките  чистачи на телото се растителните влакна

 • Растворливи во вода
 • Нерастворливи во вода

Без овие влакна речиси не е возможно исфрлање на токсините комплетно
Растворливите влакна се наогаат во овошје, грав, грашак, овесните лушпи, семе од чија итн
Нерастволивите влакна  се првенствено во зелените растенија,јаткастото овошје итн
Нерастволивите влакна изгледаат како сунгер  и секој дел од влакната може да апсорбира повеке пати  токсини од неговиот волумен
Ако не внесуваме растителни влакна токсините  се акумулират  во нашето тело
Нашето тело не може да се прочисти без растителни влакна
Тие  го зајакнуваат срцето, Го намалуваат холестерлот, Спречуваат создавање канцерогени келии
Го балансираат нивото на шекер во крвта, Спречуваат чиреви, Го потикнуваат растот на корисните цревни бактерии.
Недоволно внесување на растителни влакна е причина за предвремено стареење и болести  кај лугето.
Внесот на растителните влакна треба  да се движи од  30-50гр дневно
Пушењето и алкохолот
Со хронично конзумирање на оваа храна телото има тенденција да се закисели
Со закиселување на организмот доага до нарушување на ацидо-базната рамнотежа.
Таа рамнотежа е од круцијално значење
За одржување на хомеостазата
Физиолошки процес кој ги одржува сите супстанци во телото на ниво неопходно за телесното здравје.
(хомеостатичкиот баланс зависи работата на ендокриниот систем)
Тој баланс го одржуваме само ако телото е базно.
Ендокриниот систем е инструмент за регулација на
Раст,развој
Расположение ткивна функција
Одржувањето на ацидо-базната средина е мошне значајна за (физичката,хемиска,физиолошка улога во телото)и претставува регулаторен механизам на сите телесни функции во телото.
Тоа значи  ако  ph вредноста на  телесните течност е алканлна ние сме здрави.
Ако  ph вредноста на нашата крв е  7,35-7,45 тоа значи дека сме здрави.
Но доколку киселоста е помала под 7 и падната е ph вредноста тогаш имаме закислен организам

Кој се симптомите при закиселен  организам?

Хроничен замор
Проблеми со дигестивен систем
Дебелина
Анксиозност(изразена депресија)
Мигрена,јаки главоболки
Болести во устата
Бубрежен дисбаланс
Дијабет
Канцерогени состојби

Како да се спречи закиселувањето на  телото со помош на исхраната?

Конзумирање на алкална храна 80% во однос на кисела храна 20 %
Вода
Црвени плодови(рибизли,малини капини јагоди) се мокни антиоксиданси
Мешунки
Зелено лиснат зеленчук
Растителни влакна
Риба
Печурки
Константна рамнотежа значи константно здраво тело
Ако на ова  ја додадеме физичката активност
Го намалиме стерсот
Имаме тенденција за здрави животни навики а со тоа и алкално тело.
Многубројни истражувања ги докажуваат позитивните страни при употребата на зелените сокови.
Покрај брзиот и лесен начин на подготовка зелените сокови или употребата на темнолиснатиот зеленчук во исхраната има огромно значење за целокупното наше здравје.

 • Употребата на висококвалитетни нутриенти, вклучувајки витамини, аминокиселини, јагленохидрати, есенцијални масни киселини, минерали итн се од пресудно значење за доброто здравје.
 • Сите овие потреби зелените растенија ги задоволуваат подобро од било која храна,а кога се миксирани нутриентите од зелените растенија се апсорбираат подобро и обезбедуваат неколкупати повеке нутриенти од другите видови на храна вклучувајки ги и традиционално направените салати.
 • Со пиењето на зелени сокови ние го поддржуваме хомеостатичкиот баланс го алкализираме телото се бориме против слободните радикали го подобруваме имунитетот ја регулираме тежината ја добаваме природната енергија идеален напиток за решавање на многу заболувања и состојби на нашето тело како (артритис, дијабет, алцхајмер, анемија, висок холестерол, опстипација и тн.)

M-р по нутриционизам Емилија Спасовска Мојсовска 

emilija.spasovska@gmail.com

контакт телефон: 078 388 889