Носите бројаница на рака – Таа не е украс, секој ден треба да го правите ова!

Многумина ја сметаат само за украс на раката, без да го знаат нејзиното суштинско значење. Бројаницата е „оружје за молитва“ и мир.

Таа треба да има 33 јазли и најчесто се носи на рака. Има и многу поголеми, но повеќето ја носат онаа „класична“ бројаница.

Господи Исусе Христе, сине божји, помилувај ме мене грешниот! Собирајќи ги мислите од лутање, со тивок шепот, верниците ја повторуваат оваа Исусова молитва, допирајќи го посебно секое топче од бројаницата. Велат дека целта на молитвата е да го соедини човекот со Бог и да го исполни неговото срце со светлината на божествената благодат.