Казни од 500 евра за моминско презиме во пасош

Министерство за внатрешни работи почна да дели прекршочни пријави за несменето презиме во патна исправа, за мажените девојки кои го имаат моминското презиме во пасош.

Инспекторите најчесто делат опомени за оние што не ја напуштиле земјата или пасошoт го искористиле само за медениот месец.  Казните се од 100 до 500 евра, со кои граѓаните се соочуваат кога ќе стигнат на шалтер на одделението за патни исправи.

Казната имате рок да ја платите во рок од 8 дена, во спротивно рекршочната пријава се испраќа до судија за прекршоци.