Најдобриот Аеродром во Светот

Сингапурскиот Чанги Аеродром е прогласен за Најдобар аеродром во Светот 5-ти пат по ред за 2017, од 550 аеродроми. Ова е 8-ми пат Аеродромот да ја добие оваа награда од 2000 година кога за прв пат почнува да се доделува.

Чангаи Аеродромот исто така ја доби и наградата Најдобар аеродром за рекреација, која ја освојува од 2009 година редовно. Чангаи ја освојува оваа награда со сегашниот аеродром. Во 2019 година ќе се заврши со изгрдбата на новиот дел од аеродромот, тоа е 10 катница која ќе се наоѓа пред Терминалот 1 наречена “The Jewel” (скапоцен камен), нејзината вредност се преценува околу 1,7 билиони долари.

Скапоцениот камен ќе има карактеристична фасада во форма на купола направена од стакло и челик. Тоа нема да биде уште една обична зграда со продавници за малопродажба, храна и пијалоци. Ќе има безброј атракции и градини кој може да ги очекувате само во тематски парк, а не на меѓународен аеродром.

Некои од карактеристичните објекти што може да ги најдете на овој аеродром се:

Шума долина – Петкатна градина со растенија и дрвја насекаде
Дожд водопат – највисокиот воден водопад во светот, висок 130 метри
Кањонски мост – Стаклен мост 23 метри над земјата
Скај мрежи – мрежи на кои може да се оди
Кањонски лавиринти – 2 вида, огледало и хелавиринти со трикови
Слајдови на Дискавери – 4 слајдови вградени во скулптура
Магливи садови – чаши исполнети со магла, ќе изгледаат како игра во облаците
Топиари прошетка – Животни од растенија со природна големина на животни
Градинарска градина – глетки и звуци на градината
Ресторани
Продавници