Посетете го Дубровник и откријте го неговиот шарм

Дубровник e град во јужниот дел на Хрватска, бисерот на Јадранско Море, во регионот на Далмација. Дубровник е една од најпознатите туристички дестинации во Средоземно Море, пристаниште и седиште на Дубровничко-неретванската жупанија.

Просперитетот на градот во текот на историјата се темелил врз основа на поморската трговија, како главен град на поморската Република Дубровник, постигнувајќи висок степен на економски развој, особено за време на 15 и 16 век кој бил единствениот град-држава на источниот дел од Јадранско Море, конкурирајќи на Република Венеција во трговијата. Градот бил еден од седиштата на развојот на хрватскиот јазик и литература, и во градот живееле и твореле голем број на значајни писатели, сликари, математичари, физичари и.т.н.

Што да видите во Дубровник за еден ден

Истражете ги сите атракции на Дубровник во еден ден. Посетете ја Портата Пале, а потоа проверете една од најпознатите обележја на градот, Ѕидовите на Дубровник. Направете патување во Воената фото галерија за извонредно визуелно доживување на конфликти низ светот. Истражувајте ја палатата Sponza и Ректер палатата. Се дружиме со Страдун и потоа посетете фонтаните на Онофрио. Видете ја и Еврејската синагога. За духовно искуство посетете ја црквата Св. Блез, францисканскиот манастир, Црквата Св. Игнатиј Лојола и Дубровничката катедрала. Погледнете ја Орландовата колумна, најстарата зачувана камена скулптура во Дубровник.