Лажичка масло од ким за долготраен живот!

Маслото од црн ким е направено од црно семе, познато како Nigella sativa, кое има темна боја, тенко е и во облик на полумесечина.

Семето содржи повеќе од 100 хемиски соединенија и активно состојки: Thymoquinone, бета ситостерол, Myristic киселина, палмитинска киселина, Palmitoleic киселина, стеаринска киселина, олеинска киселина, линолова киселина, линоленска киселина, Арахидонската киселина, протеини, витамин Б1, витамин Б2, витамин Б3, фолна киселина, калциум, железо, бакар, цинк, фосфор…

Според докторите, „маслото од црн ким е веројатно единственото најважно масло кое треба да го прима вашиот систем. Секој пат кога ќе се земе масло од црн ким го стимулира имунолошкиот систем да се бори во ваше име и да се зголемат природните клетки убијци.”

Употребата на масло од црн ким датира од периодот на античките фараони, но неговиот вистински потенцијал како лек е реализиран во последните 40 години, бидејќи до тоа време не било научно истражувано.

Египјаните користеле црно семе и го опишувале како panacea (лек за болести). Освен Египќаните ова семе е познато во целиот свет (Русија, земјите со англиското говорно подрачје, Индија …) и пред 1400 години пророкот Мухамед рекол: „Користете црно семе, тоа е лек за сите болести освен за смртта”.

Црното семе, исто така, може се споменува и во Библијата, во книгата на Исаија, во Стариот Завет на еден илустративен начин каде го споредил Јехова со земјоделец и рекол:
„…се користи прачка за нежниот црн ким, и стап за кимот… “, што покажува за далечното потекло на ова семе.

Според истражувањата констатирано е дека црното семе е супериорно во однос на речиси секој природен лек, се користи за автоимуни заболувања, состојба во која пациентите страдаат во случај кога нивниот сопствен систем ги напаѓа нивните тела.

Зошто маслото од црн ким е толку популарно?

Одговорот на ова прашање е многу сложено, поради многу причини. Маслото од црн ким е успешно во:
-Подобрување на имунолошкиот систем;
-Мигрена, астма, алергии;
-Третирање на ХИВ, лекување рак, тумори;
-Лек за срцеви заболувања;
-Дијабетес, ќелавост;
-Елиминира паразити;
-Помага при менструални болки;
-Регулатор на мозокот и нервните функции;
-Намалување на крвниот притисок;
-Промовира лактација;
-Анти-бактериски, анти-воспалителни, анти-микробиолошки; анти-тумор акции;
-Диуретик.

Маслото има благотворно дејство врз кожата при состојби како што се псоријаза, егзема и акни. Експертите често го препорачуваат: се зема една мала лажичка масло, самостојно или со топол чај, еден час пред јадење, еднаш или двапати дневно.