Најмоќно средство против Ревматизам

Од сите антиревматски лекови, ова е најсилно и најрадикално. Името на овој лек е коренот-волски јазик или  Borago officinalis.

Начин на подготовка на лекот

Се земаат 400 грама корен од билката (се употребува само коренот) и да се залие со една четвртина литар лута ракија или со 60% подготвен аптекарски алкохол и да се остави на топло место 3 дена. Кога екстрактот ќе добие боја на јак чај, тогаш е подготвен за употреба. 

Начин на употреба

Се препорачува секое триење да се употребува по една лажица од екстрактот, додека кај лица со срцеви заболувања дозата е една чајна лажичка. Ова средство има чудесна моќ.

При мачкање тоа толку го засилува крвотокот што болниот веднаш чуствува невобичаено чукање на срцето. Ако се заболени двете раце или нозе, треба едната да се трие едниот ден а другата другиот ден. Потоа треба да се седи во топло, затоа најдобар период за тоа е да се прави навечер.