Облога за уморни и потечени очи

Отекувањето на капаците, подочњаците, црвенилото, солзењето и чуството на печење во очите, се првите знаци на замореност на очите. Заморените очи треба да се испираат со билни чаеви и да се ставаат облоги на капаците.

Кожата на капаците и под очите е сиромашна со лојни жлезди. Бидејќи ови делови се многу чуствителни, препаратите не треба грубо да ги втријувате, туку да ги внесувате со благи, полукружни движења.

Состојки

0,5 децилитри сок од магдонос.

Поготовка

Листовите од магдонос иситенете ги и истолчете ги да пуштат сок. Процедете.

Употреба

Со пипета ставајте капка по капка на очните капаци. Очите бргу ќе се одморат и ќе се поврати свежината.