Срцевиот и мозочниот удар најчесто се јавуваат по грип

The human heart. 3D rendered anatomical illustration.

Појавата на инфаркт и мозочен удар е тесно поврзана со грипот, тетанусот и вакцината против менингокока.

Инфарктот и мозочниот удар често се јавуваат кај современиот човек, покажуваат статистиките. Меѓутоа, сега британските научници потврдија дека нивната појава е поврзана и со грипот, тетанусот и вакцината против менингокока.

На срцев и мозочен удар посебно се подложни чувствителните луѓе.

-Срцевиот удар најчесто се јавува три дена после инфекција. Дури пет пати инфарктот бил почест по респираторна инфекција, додека на 66 отсто од пациентите им се јавил по уринарна инфекција. Мозочниот удар три пати почесто се јавува после секоја инфекција, истакна др. Лијам Смит од лондонската кралска болница, од каде е објавено ова истражување, пренесуваат западните медиуми.

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.