Есента е период на калинките! Калинките против алергиски заболувања!

Иднината на превенцијата од кардиоваскуларни болести како и лекувањето нема дагопронајдете во медицинските установитукуна пазарите или во вашиот двор.

Калинкатаспречува прогресија на артерискитекоронарни заболувања!

Една нова студија објавена во списанието – Атеросклероза – потврдува дека екстрактот од калинка може да спречи и/или да ја излекува примарната патологија поврзана со срцеви заболувања т.ест прогресивното здебелување на коронарните артерии предизвикани од таложење на масни материи – познато како атеросклероза.

На глувци со генетска предиспозиција кон спонтани коронарни артериски блокади даден име екстракт од калинка преку водата за пиење во период од две недели, почнувајќи послетретата недела од животот. И покрај фактот дека третманот со калинка всушност гозголемил нивото на холестерол, истражувачите откриле дека третманот со екстракт од калинка резултирал со следните корисни ефекти:

  • Намалено ниво на оксидативен стрес
  • Намален моноцитен хемотактичен протеин-1, хемиски преносник (хемокин) кој сеповрзува со воспалителните процеси на артериите
  • Намалена акумулација на липиди во срцевиот мускул
  • Намалена инфилтрација на макрофаги во срцевиот мускул
  • Намалено ниво на моноцитен хемотактичен протеин-1 и фиброза на миокардот
  • Намалено срцево проширување
  • Намалени ЕКГ абнормалности

После сето ова, прашањето е следното – како може нешто толку бенигно и вообичаено како екстракт од овошје да смени толку многу работи кај коронарнитеартериски заболувања што е потврдено со оваа студија? Одговорот можеби лежи во фактот дека нашите предци еволуирале заедно со одредени видови на храна (особено овошја), па така недостатокот на соодветни количини на овој вид на храна може директно да доведе до влошување на функцијата на одреден орган. Всушност, двократниот добитник на Нобеловата награда – Линус Паулинг – тврди дека недостатокот на витаминот Ц е основна причина за кардиоваскуларните болести, што се должи на фактот дека нашите човеколики предци во текот на целата година имале пристап до разни овошја и како резултат на тоа ја загубиле способноста да го синтетизираат овој витамин.

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.