Како ефикасно да го спречите губењето на косата ?

Алопеција ареата – автоимуна болест на кожата која предизвикува губење на косата на главата, лицето и телото е многу често и непријатно заболување. Во Медицинскиот центар на Универзитетот Колумбија е откриена терапија за болеста која стимулира повторен раст на косата.

Кај сите форми на алопеција ареата, имунолошкиот систем на телото ги напаѓа фоликулите на здравата коса, што предизвикува намалување на производство на влакна до точка кога растот на косата може целосно да запре.

Пациентите кои имаат помалку од 50% губење на косата, опциите за третман се насочени кон тоа да се прекине или да се одвлече вниманието од имунолошкиот напад и да сестимулираат фоликулите на косата. За луѓе кои се соочуваат со повеќе од 50% губиток на коса, постојат инекции и лекови за орална употреба. Сепак, овие третмани не се успешникај секого.

Во Медицинскиот центар на Колумбија Универзитетот спроведено е клиничко испитувањепри што новиот начин на лекување Алопеција ареата.

Резултатите кои се објавени се идентични со оние на Универзитетот Јеил кои тестиралеслични лекови и потврдуваат дека ЈАК инхибиторите го стимулираат растот на косата.

Алопеција ареата е втората најчеста форма на губење на косата, што се случува на било која возраст и влијае подеднакво и на мажите и на жените.

Иако во моментов не постои третман кој е способен за целосно враќање на косата, истражувачите покажаа дека оралните лекови и тинктурите кои ја инхибираат Јанус Киназа (ЈАК), семејство на ензими познато како ЈАК инхибитори, потенцијално може го стимулира повторниот раст на косата.

Ова се охрабрувачки вести за пациентите кои се соочуваат со физички и емоционални ефекти на овој вид обезличување кое е резултат на автоимуна болест.

Претходните истражувања од истиот тим открија специфични имунолошки клетки и доминантни воспалителни сигнални патишта кои се одговорни за нападите врз фоликулата на косата кај луѓе со алопеција ареата, што резултира со хибернација на фоликулите, а ЈАК инхибиторите ги будат од хибернација овие фоликули така што ја блокираат оваавоспалителна сигнализација.

 

Резултатот на третирањето е дека кај три четвртини од учесниците е забележан50% повеќепоголем раст на косата, а до крајот на третманот 77 проценти од испитаниците коипозитивно реагирале на терапијата постигнале повеќе од 95% поголем раст на косата.

Кожни биопсии се извршени пред, за време и после третманот. Биопсиите покажуваат намалување на нивото на интерферонска сигнализација и цитотоксични Т-лимфоцити, кои се индикатори на воспалителна реакција. Воедно е забележано и зголемување на нивото на кератини во косата, а тоа се протеини кои укажуваат на раст на косата. Овие концентрациисе слични со оние кај луѓето без алопеција ареата.

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.