Брускети со намаз од павлака и кромид

Потребни состојки:

  • 1 стар багет исечен на парчиња
  • 1 пакување Битолска павлака од 180 г
  • 2 лажици мајонез
  • 1 голем кромид исечен на ситни коцки
  • Перца од 1 младо кромитче
  • 1 чешне лук
  • 50 г биено сирење или пармезан
  • Маслиново масло
  • Сок од половина лимон
  • 1 домат
  • Зачини по вкус: оригано, мајчина душичка, копар, сол, бибер

 

Начин на подготовка:

  1. Кромидот исечен на ситни коцки, чешнето лук, Битолската павлака и мајонезот убаво измешајте ги додека смесата не се соедини.
  2. Потоа додајте го маслиновото масло, сокот од лимон и зачините и повторно промешајте.
  3. Намазот оставете го во фрижидер за да се излади, а во меѓувреме багетот исечете го на парчиња и убаво намачкајте го со маслиново масло.
  4. Парчињата леб печете ги во загреана рерна околу 5 минути или додека не се заруменат.
  5. Додека парчињата се уште топли, намачкајте ги со намазот од павлака и одозгора изрендајте го биеното сирење или пармезанот. Декорирајте со сечкани перца од млад кромид и парчиња домат.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.