Јадете малини и калинки ќе ве подмладат

Швајцарските научници откриле како да го забават стареењето

Новите истражувања покажуваат дека два плода можат да ве подмладат.

Студијата била спроведена од швајцарски научници, а во неа биле вклучени околу 60 возрасни волонтери. Клиничките студии покажале дека високите дози на соединението уролитин А ги стимулира гените кои го запираат слабеењето на мускулите поврзани со возраста. Консумирањето на малини и капини во човечкото тело го синтетизираат соединението уролитин А.

„Новите резултати, изградени врз претходните претклинички испитувања, навистина разјаснија како уролитинот А може фундаментално да го промени човековото здравје“, вели професорот Јохан Оверкс од Федералното политехничко училиште во Лозана.

На овој начин, експертите ги докажаа подмладувачките својства на ова соединение без  несакани ефекти

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.