Какви жени сакаат кога мажите се под стрес?

Мажите кои честопати се под стрес сакаат пополнички жени, покажа истражувањата на Факултетот за психологија во Њукасл

– Во време на криза, посилниот пол се потпира повеќе на пополнички жени затоа што тие делуваат поотпорно и посугурно и делуваат заштитнички. Ваквиот избор е поврзан со нивниот инстинкт за опстанок – објаснува шефот на тимот за истражување, професор д-р Мартин Тови.

За време на истражувањето, мажите биле поделени во две групи: првата група морала да реши тешка задача пред голема публика, а другите биле во публика. Потоа, на двете групи им биле дадени фотографии од разни жени кои требаше да покажат кои се најпривлечни за нив.

Излезе дека сите мажи од првата група кои беа изложени на стрес поради јавен настап и тешката задача ги избраа пополничките жени.

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.