Променете ги следниве штетни навики

Со промена на неколку штетни животни навики значително може да превенирате разни болести и да си ја подобрите здравствената состојба

Јадењето доцна во ноќта може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и дијабетес тип II. Пресолената храна може да предизвика проблеми со бубрезите и срцето и е една од најчестите причини за смртни случаи поврзани со исхраната.

Не ги миете рацете доволно или правилно? Ова ве прави подложни на бактерии и вируси, а правилната хигиена на рацете ќе го намали бројот на смртни случаи предизвикани од болести кои се развиваат со бактерии кои се пренесуваат преку валкани раце.

Не користите забен конец и прескокнувате миење заби? Ова треба да го вклучите во вашата дневна навика бидејќи тоа ќе го намали бројот на бактерии во устата и воспалението на непцата може да предизвика здравствени проблеми што можат да го скратат животот.

Ако ги гризете ноктите, тоа е навика која не само што е естетски одбивна, туку е и здравствен ризик. На овој начин можете да пренесете бактерии од групата стрептококи или стафилококи. Бактериите можат да влезат во крвотокот и да предизвикаат сепса.

Не можете да одолеете без да стиснете мозолче? Не правете го ова, бидејќи тоа ќе остави отворен простор на бактерии што можат да и наштетат на вашата кожа, но и во организмот, дури и поголеми проблеми.

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.