Македонскиот пасош рангиран 47-ми по моќ

Македонскиот пасош се најде на 47-мото место на листата „најмоќни пасоши“ рангирани од Henleypassportindex

Ова е одреден пад за разлика од минатата година кога македонскиот пасош беше на 45. место на листата.

На првото место се најде пасошот на Јапонија, потоа следуват на Сингапур, Јужна Кореја, Германија, Италија, Финска, Шпанија, Луксембург, Финска…

На последното место е пасошот на Авганистан, а пред нив следуваат на Ирак, Сирија, Сомалија и Пакистан.

Овој ранкинг е според тоа во колку земји може да се патува без визи. Со македонскиот пасош може да се оди во 123 земји без виза.

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.