Полн пепелник е опасен по здравјето

Последните истражувања покажуваат дека и откако ќе бидат целосно изгаснати, цигарите преку филтрите и натаму во воздухот емитуваат 14 проценти од никотинот, што го „произведува” употребената цигара

Американската агенција а храна и лекарства (FDA) во анализата, која беше објавена во списанието „International Journal of Indoor Environment and Health”, откри дека високи концентрации на никотин и триацетин – пластификатор во филтрите на цигарите, се уште можат да бидат откриени во воздухот во затворени простории, дури пет дена подоцна.

Експертот за животна средина, Дастин Попендик од американскиот Национален институт за стандарди и технологии (NIST) вели дека бил апсолутно изненаден. Според него бројот на штетни материи е значителен и во пепелниците полни со отпушоци во автомобилите и затворените простории, и тие и натаму претставуваат голема опасност за здравјето на луѓето.

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.